Jonas Höglund

Du driver ett företag med inriktningen naturguide och coach, hur kommer det sig att de gifter sig så bra? 

Jag jobbar inte så mycket som coach, men jag upplever att när man är ute med grupper, särskilt på flerdagarsguidningar, så kommer man varandra väldigt nära. Samtalen blir väldigt djupa fort, det finns ganska snart ingen yta kvar. Om man då vill göra förändringar med sig själv, så ligger det väldigt nära till hands. Och naturen har även en helande kraft, och då menar jag inte på något flummigt sätt, men det är lätt att hitta sig själv och en närvaro i naturen som är svårt att göra i en stad. 

Vem är din typiske besökare?

Jag vet inte om jag har någon som är en typisk gäst. Just nu har jag mycket familjeguidningar. Jag vänder mig till folk som kommer till Åre utan bil och är intresserade av att se andra delar av Åre såsom Tännforsen och andra platser. Tar man tåget upp får man rabatt på mina arrangemang. Häromdagen guidade jag ett gäng studenter i off piståkning i Åre och jag är även kiteinstruktör, så det är väldigt olika. 

Du guidar äventyr och är intresserad av personlig utveckling, vart är du själv på väg? 

Jag brukar säga att mitt mål är att vara snäll och att försöka leva mer i symbios med naturen. Det försöker till exempel jag göra genom att äta växtbaserad kost. Jag har även slutat flyga och tänker mer och mer på konsumtionsmönster och på vad jag köper. På sikt vill jag kunna bygga ett boende som är så nära ett nollenergiboende man kan komma. Sedan försöker jag prata om det med andra. Det är till exempel problematiskt att vi fortsätter konsumera djur som om de för det första inte hade känslor och för det andra att samhället upprätthåller tron på att det går att vara miljövän och samtidigt äta djur. Det finns ingen forskning som stödjer det och det är djurdelen av jordbruket som är klimat- och miljöproblemet. I mitt företag är jag tydlig med att jag jobbar med växtbaserad proviant och försöker poängtera hälsoeffekten, att vi mår bättre av att inte äta animalier. 

Men hur rimmar det att vara snäll och leva sunt med den konsumtion som vissa av äventyren du tar med folk på kräver? 

Jamen man kan till exempel reparera saker så långt det går. Jag har ärvt min mammas symaskin och reparerar själv väldigt mycket. Sedan försöker jag att köpa saker begagnat och att tänka på vad jag köper, när jag väl köper. Nu har jag till exempel köpt ett par byxor från det lokala märket Plusminusnoll från Undersåker. De levererar det plagg som man har beställt och har alltså inget lager. Jag såg nu att XXL, som köpt på sig för mycket vintergrejer, måste rea ut sitt lager, varför inte behålla grejerna till nästa år? Och här är det ju vi konsumenter som straffar de företag som inte rear ut sina grejer, genom att bara vilja ha det senaste för säsongen, vilket ju är helt sjukt. Men mitt största problem just nu är att jag har en bensinbil, det är svårt att göra nåt åt just nu. Det finns ingen elbil som jag kan köpa just nu som är så pass stor att jag kan få in gästerna… 

Du tar med folk ut på äventyr, vilket är ditt eget favoritäventyr?

Att kita på fjället! Bland annat för att man aldrig vet hur det slutar. Vinden kan vara hur bra som helst eller skräp, men jag älskar verkligen att vara ute på fjället i väder och vind även om det bara blev en fikatur. Men sen när det blir bra, när man kan göra 30 vändor uppför Getryggen, när någon annan hinner gå en enda vända … eller när man kan åka mellan Storulvån och Blåhammaren i 40 centimeter puder … Och man gör väldigt lite åverkan, använder bara vind och lite utrustning och har kul, då är det magiskt! 


FAKTA

När civilekonomen Jonas Höglund flyttade till Åre för sex år sedan var det bland annat för att komma närmare naturen. Sedan flytten jobbar han framför allt som naturguide och personlig coach men fyller även ut kassan med jobb som yrkesklättrare, snickeri- och monteringsjobb – så länge jobbet sker utomhus. I sitt guidande, men även i livet i stort, strävar Jonas Höglund efter enkelhet och efter att vara snäll, både mot natur och människor. Är du sugen på att hänga med på en garanterat introspektiv guidad tur i naturen, kontakta Jonas på:

Webbsida: www.adventurewithjonas.com/

Magnus Ormestad

Foto: Sofia Lindblom

Vad är det bästa med att driva podcasten ”Husky”?

Det bästa med att driva podcasten är helt klart alla människor som jag lär känna som en direkt eller indirekt effekt av alla intervjuer och reportage. Det kan ofta bli en väldigt intim relation med de jag intervjuar också – och det är därför en sådan lyx att få komma så oerhört inspirerande människor nära inpå livet.

Hur skulle du beskriva din relation till naturen och att vara utomhus?

Jag har vuxit upp i skogen i södra Dalarna och sedan barnsben haft riktig skog alldeles utanför dörren. Vi var alltid ute alla årstider och när jag blev vuxen började jag till fullo förstå hur djup relation som jag har till skog och natur – jag kan känna en helt euforisk glädje av vistas i naturen oavsett om det är skog, berg eller kust. Det är helt omöjligt för mig att tänka mig ett liv utan det.

Vad önskar du att alla visste om dig, personen bakom ”Husky”?

Det är verkligen jättesvårt att svara på. Kanske att folk skulle veta att jag faktiskt gör precis allting själv, ofta får jag mail eller meddelanden som är riktade till ”Ni som gör Husky” som om jag hade en redaktion. Kanske önskade jag att det vore så, men detta är en ensamsegling.

Vilket avsnitt av ”Husky” borde alla lyssna på enligt dig?

Också snudd på omöjligt att svara på, men om ni tvingar mig så skulle jag kanske säga min intervju med Andreas Fransson i avsnitt arton.

Vad har du alltid med dig, oavsett vart du åker?

Det låter kanske som en produktplacering, men jag skulle nog säga att jag alltid har med mig några hörlurar så att jag kan lyssna på poddar…


FAKTA

Vi vill påstå att Magnus Ormestad är känd för de allra flesta som är intresserade av outdoor i Sverige. För sex år sedan startade han podcasten Husky där han intervjuar äventyrare, idrottare och andra med koppling till outdoorbranschen. Nyligen publicerades avsnitt 200 och vi räknar med minst lika många till. Magnus är också en mästerminglare, och har du lust att träffa honom ska du hålla ögonen öppna efter Husky AW som hålls med jämna mellanrum, bland annat på Scandic Downtown Camper i Stockholm.

Webbsida: http://huskypodcast.com/
Instagram: huskypodcast
Podcast: husky


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s