Åter till ruta ett

Jag driver ett litet eko-travelföretag och uppdaterar tågbokningar via knagglig satellit-telefon: ”Skit o urin?” ”Nej vadå, Skitouring, Skitouring Scandinavia, på engelska!” utbrister jag och bokstaverar från början. Återigen ifrågasätter jag att jag valt ett engelskt namn men av helt andra skäl.

Sedan jag startade företaget har jag börjat få rollen som bollplank och från tid till annan också som biktfader. Både vänner och människor i periferin av min bekantskapskrets har börjat höra av sig om det här med klimatet. Det ger mig glädje, stolthet och hopp. Efter en stunds samtal händer det dock att synden kryper fram: ”Vi har bokat flyg, det gick inte på något annat sätt.”
Sen följer som regel ett av tre argument. De har alla gemensamt att bero på yttre omständigheter som liksom ligger bortanför den personliga möjligheten och makten att påverka. Det starkaste i trion ger ett så gott som fullständigt fribrev och bygger på att det inte existerar några alternativa transportmedel. Typiskt för att det ligger en ocean eller minst ett kvarts jordklot mellan här och där. Nummer två uppstår när avståndet krymper och det rent teoretiskt skulle gå att resa på annat sätt. Då blir det tid och energi som begränsar – det skulle helt enkelt gå orimligt långsamt eller bli för krångligt. Det sista och minst nobla handlar om pengar. Andra transportslag blir för dyra för att komma på fråga.

Jag vet aldrig vad jag skall svara, mina egna resonemang har ju gått i samma banor.

Samtidigt gör insikten om hur flyget bara ökar, att klimatångesten är nära att tippa över i förtvivlan. Min självhjälpsstrategi bygger på eget-påtvingat tålamod och förhoppning om att om en tid, något år eller två, så kommer de flesta säkert ha knäckt samma kod som jag har brottat mig igenom. I min värld ligger lösningen i att både jag som arrangör och du som resenär återvänder till ruta ett – rutan där det görs ett val som i alla efterföljande steg hjälper eller stjälper möjligheterna till en klimatsmart resa.

Om du godtyckligt kastar pil på kartan så blir det sannolikt ofta omöjligt, tidskrävande eller dyrt att resa dit på ett hållbart sätt.

På samma sätt gör jag som reseproducent det lika svårt om jag inriktar mig på en målgrupp från fjärran. Det är därför min webbsida är på svenska och det är därför mitt engelska varumärke skaver. Visst, det medför avkall. För mig så blev det aldrig någon sommarskidåkning i Sydamerika och jag missar det sublima landskapet på Svalbard, eller, man vet aldrig, kanske kan jag segla dit någon gång. Min vision om att under ett år följa vintern jorden runt kommer däremot definitivt aldrig bli verklighet.

Det anmärkningsvärda är dock hur enkelt det var att växla om till mera lokala drömmar som Sarek, Hardangervidda och det där åket på baksidan av Kebnekaises nordtopp. Efter tre år med eftertanke i ruta ett så vet jag på vilket vis det är annorlunda att leva under nya och självpåtagna begränsningar. Mitt liv blev inte sämre för att jag inte greppar efter absolut allt inom räckhåll. Tvärtom, för varje dag när solen gått ner är glädjen över att resa med minimerat klimatavtryck långt mera värd än de inskränkningar det medför. Prova själv så får du se!

Kram Calle

Text: Carl Lundberg
Foto: Frida Berglund


FAKTA
Carl Lundberg är bergsguide, ingenjör, Houdini Friend och POW Sweden
ambassadör. Han drömmer om självhushåll och på tomten ute på Ingarö i Stockholm växer odlingen för varje år.
Hans företag, Skitouring Scandinavia, är eko-optimerat och bland annat SJ är en samarbetspartner. 

Instagram: skitouringscandinavia
Webbsida: www.skitouringscandinavia.com
Samarbetspartners: www.sj.se
www.protectourwinters.se
www.houdinisportswear.com


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s