”Jag lovar att det ska bli lugn och ro så att vi kan prata.” När jag äntligen får tag på David Kvart efter flera veckors sms:ande är det svårt att få honom att sitta still. Samtidigt som vi pratar gör han frukost, berättar om inskolningen av 2,5-åriga Vilhelmina och säger god morgon till hon som han kallar ”min underbara fru”.

Men när han väl fokuserar är han där. Till hundra procent. Han pratar långsamt och beskriver med stor inlevelse och i detalj det som blivit hans livsprojekt; Fejan Outdoor. Längst ut i Stockholms ytterskärgård på ön Fejan har han satt upp fyra stora canvastält i stil med de man brukar se på exklusiva Safariresor. I tälten finns bekväma sängar, mysiga trasmattor och vackra oljelampor. Allt för att skapa en känsla av hemma. Mat levereras till ”dörren”. Gästerna har möjlighet att bo bekvämt och samtidigt uppleva det som David beskriver som den närmaste vildmark man kan komma Stockholm utan att behöva sitta på ett tåg i 17 timmar.

– De flesta av våra gäster gäspar inom en timme. De blir dödströtta när de kommer hit. Antagligen för att de stressar för mycket och sover för lite i vardagen. Många är vana vid microstimulans. Men hos oss finns bara macrostimulans. Man kan inte göra så mycket annat än att sitta och titta ut på horisonten, säger David Kvart. 

Han kallar det ”glamping”, glamorös camping. Ett insteg för de som kanske aldrig har testat att sova i tält men även en upplevelse utöver det vanliga för de som gillar att ha det bekvämt. Det enda man behöver ta med sig är en flaska vin. Resten ordnar David och hans team.

– Jag tror att många känner att de behöver köpa så mycket prylar för att tälta. Att de behöver speciell utrusning. Men det finns inga regler för hur bekvämt det får vara när man campar och det viktigaste för mig är att människor kommer ut i naturen, säger David.

För honom är det den egna längtan att bo i skärgården som är anledningen till att Fejan Outdoor existerar. I sitt gamla liv, som karriärinriktad TV-producent var han sällan nöjd utan längtade alltid efter något annat. Mest efter helgerna. Desperat drog han från kontoret för att vara i skogen, på fjället eller i skärgården. Men i sociala medier såg det ut som att han lyckades rodda både karriärjobb och extremsport.

– Många trodde nog att jag levde ett ganska nice liv. Men jag vilade aldrig och höll på att dö inombords. Jag jobbar mer nu än när jag gjorde karriär som TV-producent. Men det känns som om tiden går långsammare och jag längtar inte längre någonstans, säger han.

Det var efter en olycka som David bestämde sig för att förändra sitt liv. I tio sekunder satt han fast i en elkabel och var nära att dö. Efteråt bestämde han sig för att inte vara så ängslig och istället göra det han ville. En förändring som krävt både mod och målmedvetenhet. 

Att göra en konstant förändring utan horisont är svårare än att bestiga ett berg eller vandra en avancerad led. Men jag är stolt över att jag lyckats. Jag får bo på en plats jag älskar, jag kan skapa arbetstillfällen i Stockholms ytterskärgård och jag får vara utomhus.

Att bo nära naturen ger en odefinierbar känsla av frihet, berättar David. En känsla som handlar om att tvingas ta ansvar och anpassa sig. Att inte vara den som ställer krav, utan istället ödmjukt följa naturens skiftningar.

– I stan kan jag gå in om det regnar och livet är anpassat efter mig. Här är det jag som måste anpassa mig. Det är en otrolig frihet att tvingas ta ansvar för sitt liv. Jag kan inte ge upp utan måste lösa situationerna. Och jag känner mig levande när jag känner naturen rent fysiskt, säger han.

David berättar att han har kompisar som hatar sina jobb, men tjänar så mycket att de inte kan sluta. De tänker att de bara ska hålla på i tio år till. Sen kan de njuta av livet.

– Jag tror att man ska försöka njuta varje dag och inte tänka att bara jag gör det ena eller det andra så blir jag lycklig. Många av oss är medvetna om att livet är förgängligt men vi agerar sällan utifrån det. Man blinkar till så är livet förbi. Därför är det lika bra att göra något man älskar, säger han.

David säger ofta ordet älskar. Han älskar skärgården, naturen, sin familj, att laga mat över öppen eld och att sitta på en klippa och snusa och dricka kaffe. Bland annat. Och det råder inga tvivel om att han menar det han säger. Han berättar att nyckeln till framgång är precis det. Att inte tänka på vad som är bra för andra, utan istället göra det man vill. Det man älskar. Då kommer flytet av sig själv. Han kallar det hållbarhet.

– Det mest hållbara man kan göra är att vara tokärlig mot sig själv. För mig är det viktigast att bo i skärgården och det är därför jag gör det här. Om man bara fokuserar på att göra saker som är bra för andra, kommer det då att hålla i längden? Det är många som har idéer om hur man ska expandera och förbättra Fejan Outdoor. Men mitt mål är att skapa en plats som jag själv trivs på, det andra är en bonus, säger han.

Text: Lina Johansson
Foto: Frida Berglund


FAKTA

David Kvart, 42, lever med frun Signild och deras två barn. De delar sin tid mellan vinterns Norrtälje och sommarens Stockholmsskärgård, där David på ön Fejan är delägare i Fejan Outdoor. Fejan Outdoor är utgångspunkten för såväl Fejan Canvas Hotel som uthyrning av samt guidade turer i kajak i den storslagna naturen. En av de stora nyheterna under 2019 kommer vara de gemensamma middagarna kring den öppna elden som gästerna kommer få uppleva tillsammans.

Webbsida: www.fejanoutdoor.se
Instagram: @fejanoutdoor


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s