EPOK – Ett magasin blir till

När vi andra känner nej, nu orkar vi inte längre. Då är det Anna som drar i oss. Får oss att fortsätta lite till och påminner om varför vi gav oss in i det här från första början. Anna beskriver det som att ha tagit stafettpinnen i en bransch där spelreglerna redan är etablerade och ramarna satta.

”Vi lyfter en fråga som väntat på att bli lyft. Många hör av sig och säger att de är glada att vi gör det här. Att starta ett helt nytt magasin med en ny touch i en bransch som sen länge tillbaka har definierat vad som är ett äventyr, hur en story ser ut och vem som får publiceras, är en utmaning men också ett äventyr i sig”, Säger Anna.

Målet är att skapa djuplodade berättelser med fokus på outdoor och livsstil. Jämställdhet är en självklarhet och hållbarhet något som går rakt igenom hela produktionen. Vad är det då vi vill uppnå med EPOK? Anna berättar om att komma närmare människan. Att lyfta personen bakom äventyret, skrapa innanför skinnet och ställa frågor som är obekväma. Att berätta sanningen på ett djupare plan, bortom coola bilder och episka åk.

”Ibland kan kan det bli tragiskt eller ledsamt eftersom det ofta är någon form av tragedi som gör att man förändrar sitt liv. Men det gör det mer intressant tycker jag. Människan är komplex och vi vill, så långt det går, kunna förmedla hela spektrat av en människas liv”.

Hållbarhet är viktigt och magasinet är webbaserat med 1-2 exklusiva tryckta upplagor per år. Där samlas det bästa från webben plus några unika reportage. All utformning av annonser och reklam görs av redaktionen. Fördelen är att kunna styra designen men också att kunna ställa krav på annonsörerna. ”Det här kräver mer av oss men samtidigt har vi kontroll över helheten. Det är viktigt för att vi ska kunna hålla visionen om ett nytt uttryck levande. Vi vill vara i framkant. Och vi kan ställa en direkt fråga till de företag vi jobbar med om hur de ser på miljö och hållbarhet. Hade vi jobbat med reklam på det traditionella sättet skulle vi varit styrda på ett annat sätt”.

Att skapa ett nytt magasin från grunden tar tid och 1.5 år efter att idén föddes är första numret klart.

”Om man kliver ur bubblan och tittar på det utifrån är det helt fantastiskt. Det som började med en diskussionsgrupp på cirka 60 personer är idag en redaktion med fotografer, skribenter och webbdesigners. Alla gör ett fantastiskt jobb och jag är så imponerad över hur vi lyckats driva igenom det här. Många gånger har jag frågat mig själv vad jag håller på med men jobbet med EPOK har gett mig så mycket. Det har öppnat upp dörrar till vänskap och ger mig kraft att hantera annat i livet”. Säger Anna

Text: Lina Johansson
Foto: Maria Lovehed


SNABBGUIDE TILL EPOK:

FoKus:
Varje nummer av EPOK inleds med en av redaktionen utvald krönika. Här lyfter vi frågor, tankar och ämnen som för oss känns extra viktiga att belysa.

Vidare in i magasinet kommer du att hitta personliga krönikor, spännande intervjuer och djupgående reportage. Lite här och var kommer du att hitta inspirerande instick från redaktionen där vi delar med oss av tips och ideér inom olika områden. Dessa ingår i kategorin: Inspiration

Instainspo: Visst kan Instagram vara lite av en djungel? Med intryck kors och tvärs kan det vara svårt att navigera sig fram och hitta konton som inspirerar på riktigt. Vi på redaktionen vill därför hjälpa till genom att lyfta konton som vi anser står för bra värderingar och som samtidigt kickar igång vår kreativitet.

PRYLsmart: ( Kommer snart) Hur prylsmart är du när det kommer till dina köp och upplevelser? Är det kanske så att du vill men inte riktigt vet hur du ska gå tillväga för att göra smarta köp både för miljön och plånboken? Här hittar du klimatsmarta tips på val av utrustning, kläder och resor.

Res med hjärtat: Hur du tar dig till dina äventyr och upplevelser på bästa sätt, både för miljö och plånbok? Tips och trix från redaktionen.

5 snabba: Vi tar pulsen på eldsjälar som inspirerar.


FAKTA

EPOK är ett ideellt magasin med webben som plattform.
Vår värdegrund utgörs av ett stort fokus på människan i livet. Jämställdhet och hållbarhet ska genomsyra hela magasinets uttryck.

I utformandet av magasinet och val av innehåll fokuserar vi på tonalitet, riktning, och dimension med visionen att erbjuda intressant läsning som förmedlar berättelser om människor på djupet. Bortom prestige och prestation. Djuplodat och ärligt.

Magasinet innehåller läsning från externa skribenter samt redaktionen.
Vi lyfter fokus på hållbarhet och erbjuder tips på hur du med enkla medel kan förändra din livstil till det bättre med ett bredare miljötänk.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s