För varje steg

– Jag visste inte vad som hände utanför. Det fanns ingen att prata med. Det fanns bara ångest och panik och jag kände mig så ensam. Jag kände att om det händer någonting här uppe, så har jag ingen som kommer och hjälper mig.

Ingrid Sistére var ensam i sitt Arctic Alpine-tält på nästan 6300 meter. En kall och orättvis snöstorm slog ut expeditionen på deras 15 dagar långa klättring till den snötäckta toppen av Mera Peak, Nepal. Gruppen av främlingar var i udda antal och deras tvåmannatält krävde därför att en person alltid behövde sova ensam. Efter ett roterande schema föll lotten denna natt på Ingrid.
Det gick inte att avbryta och jag visste att jag hade ett antal dagar framför mig tills det var över. Så jag frågade mig själv “varför gör jag det här?”.

Det är äventyren som lockar Ingrid Sisteré bort från Älmhult där hon arbetar med hållbarhetsfrågor för ett av Sveriges främsta företag. Just den här bestigningen gick inte som planerat, men riskerna förbises för den belöning som utmaningar ger med sig.
– Den största risken är att leva eller dö, men det är överlevnadsinstinkt som jag kommer nära och gillar när jag klättrar. Det är en slags kick att känna att jag har tagit mig hit med bara mina händer säger hon.

Ingrid förblev vaken den natten, där på avsatsen i Nepal. Det fanns inget annat att göra förutom att vänta ut mörkrets timmar i det platta tältet tills morgonen kom och blåsten äntligen låg stilla. Detta var inte första gången hon befann sig i en utsatt situation.

– Det har varit tuffa väderförhållanden vissa gånger där jag vet att om vi fortsätter så kan det gå illa. Då gäller det att ha förnuftet och kunna säga: nu vänder vi.

– Jag har klättrat med folk som haft ganska stora egon, men att vända i tid har aldrig varit något problem. Jag vänder hellre än fortsätter. Det är inte bara toppen jag är där för. Visst, det kan hända grejer när man bestiger ett berg, men det kan även hända saker när jag kör från jobbet.

Vad krävs för att klara av att bestiga berg på flera tusen meter och stirra döden i vitögat? Ingrid Sistére vet. Hon började med alpinklättring för ungefär 1,5 år sedan och hennes klättrande utvecklas desto mer hon går igenom. Hon förklarar att med klättring blir det aldrig lätt eller lättare. Efter varje avklarad bestigning, väljer hon sedan ett berg som är lite svårare för varje gång. Den fysiska biten är den enklaste, det är den mentala förberedelsen som är utmanande.

– Fysiskt så följer jag ett strikt träningsprogram där jag har långa dagar i lågt tempo med tung packning. Jag gör även tung, monoton styrketräning. Att ha ett program där jag vet vad jag ska göra, några timmar varje dag, hjälper mig att lära känna mig själv. Allt är en förberedelse inför nästa resa. Att vara med i en expedition är inte så fysiskt krävande för mig längre, det är det mentala som fortfarande är en utmaning.

Den mentala påfrestningen är oundviklig. Att spendera dagar och nätter i miljöer där hennes livs riktning kan avgöras beroende på de andra deltagarnas kunskap och inställning. Ingrid menar att hon blir både en bättre klättrare och en bättre människa för varje berg hon erövrar. Att hon väljer att alltid resa ensam är även det stärkande.

– Människor på resorna blir till en spegel, jag ser saker hos mig själv genom andra som jag aldrig hade lagt märkte till tidigare. Om jag inte känner mig själv så kan ingen annan känna mig heller. Så på ett sätt behöver jag se mig själv för att sedan låta andra se mig.

Ingrid började lära känna sig själv för 4 år sedan genom att vara i naturen. Hon hade då precis lämnat ett destruktivt förhållande bakom sig. – I slutet av relationen insåg jag att jag inte hade någonting. Då menar jag inte när det kom till materiella ting, utan jag hade glömt vem jag var och allt det som gav mig lust att leva. Jag fanns inte mer.

Vändningen var Moder Jord. Den bit naturskog som hon gick i när hon genade till affären i Lund, där hon skaffat sig en egen lägenhet. Att vara i naturen gjorde någonting med henne, hon kunde sortera tankarna och hon började hitta tillbaka till sig själv. Ingrid berättar hur hon upplevde det terapeutiskt att sätta en fot framför den andra i vackra miljöer. Snabbt därpå blev det längre vandringar som var flera mil långa.

Man kan aldrig vara säker på att nå toppen, så för mig handlar det mer om resan dit.

– Bara rörelsen framåt gjorde stor skillnad. Men efter ett tag kände jag att jag inte längre nöjde mig med att ta mig framåt, jag ville ta mig uppåt. Jag blev starkare och ville utmana mig mer och började med alpin klättring. Efter min första topp var jag helt tagen. Att kunna utföra fysisk aktivitet på så hög nivå, med storslagen natur som bakgrund var helt enkelt något som förändrade mig. Jag insåg helt plötsligt min potential.

Den kraften hade tagit henne till Mera Peak i Nepal. På morgonen efter stormen hade en i gruppen drabbats av höjdsjuka. Detta gjorde att hela expeditionen avbröts och toppen som var inom 100 meters avstånd förblev utom räckhåll. För en utomstående kan det uppfattas som knäckande att snubbla på målsnöret. Men för Ingrid är det inte själva toppen hon är där för.

– Man kan aldrig vara säker på att nå toppen, så för mig handlar det mer om resan dit. All förberedelse jag gör; att ha något att se fram emot samt planera mina dagar och träning fram till dess. Att väl på resan få träffa nya människor, uppleva nya kulturer och maträtter, det är vad det handlar om för mig.

”För varje resa jag gör dyker det upp nya sidor hos mig själv”

Ingrid har gått igenom mycket och ändå står hon stark, oavsett om det är vertikalt på en bergsvägg tusen meter ovanför marken eller i skogen i Älmhult. För någon som gör så mycket, är det ändå det enkla i vardagen som gör henne som mest glad.

-Känslan av att jag har ett tryggt hem, ett jobb, att jag är frisk och att jag har mat i kylskåpet. Jag klarar mig själv och jag behöver ingen. Det är inte mycket mer än det jag behöver.

Text: Mia Lovehed
Foto: Ingrid Sistére Ibars


Fakta
Ingrid Sistére flyttade ensam till Sverige 6 år sedan. Idag är hon 31 år och bosatt i Älmhult. Sedan flytten från hemlandet Spanien har hon fyllt fritiden med en passion för äventyr och alpin klättring och har har ständigt fokus på nästa äventyr.

Instagram: ingridsistere


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s