När jag var 14 år var jag fullt upptagen med att åka trimmad moped och spendera halvkalla vårkvällar med att dricka häxblandning, lyxigt serverad ur en ljummen PET-flaska. Uttråkad och rastlös med vanliga tonårsfunderingar. När Jacob var 14 år skadade han sin ryggmärg under en skidsemester och blev rullstolsburen. Idag, lite över två år sedan olyckan inträffade, är Jacob fortfarande en vanlig tonåring, som trots sin ringa ålder redan har fått stirra döden i vitögat.

Sportlovet skulle spenderas till fjälls vid familjens stuga. Skidåkning tillsammans med vänner och kvalitetstid med familjen stod på agendan. Förväntansfull inför vad den första dagen hade att erbjuda tryckte Jacob ned pjäxorna i bindningarna och gav sig ut i skidsystemet. Efter ungefär en timmes åkning i svepande backar föreslog Jacob att vännerna skulle bege sig längst bort i systemet, till parken. Tricks och hopp var något Jacob hade gjort många gånger tidigare, men den här dagen hände det som inte fick hända. Jacob ”pointade” sina skidspetsar mot det första hoppet och tog fart.
-Jag flög fyra meter rakt upp i luften och landade platt på ryggen. Efter det förändrades allt, berättar Jacob.

Idag är Jacob tillbaka i skidbacken med sitski, spelar basket på hög nivå och lever ett innehållsrikt liv. Som han förklarar det själv är han samma person som innan olyckan, bara med en viss förändring.
-Jag trodde inte att jag skulle kunna ha det livet som jag har idag, men jag hade fel! Nu vill jag visa för alla att ingenting är omöjligt, oavsett om jag sitter eller går.

Basketen är idag den stora kärleken och har varit en viktig del under rehabiliteringen. När Jacob bara några månader efter olyckan blev introducerad till basketens värld och fick träffa människor i liknande situationer, tändes en gnista.
-Det blev till min morot, att det där skulle jag också klara. Basketen har gjort mycket, hjälpt mig att orka kämpa på, säger Jacob.

”En dag vill jag bli proffs i Usa, komma in i en liga och ha det som yrke.”

Från den dagen då sporten tog ett stort kliv in i Jacobs liv har det hänt mycket. Lagkamrater tillsammans med fysiska utmaningar har hjälpt till att läka och acceptera. Idag tränar han tre gånger i veckan med sitt lag Nacka och under sensommaren är han inbjuden till uttagning av landslaget. Jacob blickar mot framtiden med en vass beslutsamhet, där framme hägrar en karriär på andra sidan Atlanten.


Periodvis kommer ändå dipparna, då livets hårda sida gör sig påmind och en känsla av orättvisa knackar honom på axeln. Då det mentala sviktar och marken öppnar sig. Trots detta är dipparna i minoritet, till största del håller kämpaglöden honom stabilt ovanför ytan. Den mentala styrkan som gör att Jacob väljer att se på livet med en ljus blick infann sig när han var inlagd på sjukhuset. 

Efter skadan var det som att någonting bara vände i huvudet. Jag bestämde mig för att jag bara behövde kämpa på, och försökte att inte tänka på att saker inte skulle gå. Jag tänker att jag kan göra precis allting som alla andra gör, oavsett om jag sitter i rullstol. Säger Jacob.

Jacobs beslutsamhet och öppenhet kring sin skada kommer i sommar att fylla Rehab Station Stockholms lokaler – samma rehabcenter som han själv var inlagd på. Här kommer han att sommarjobba som rehabiliteringsinstruktör och få använda sina egna erfarenheter till att motivera andra. 

Det ska bli kul att få komma tillbaka och att den här gången få hjälpa andra och visa att det faktiskt går att göra saker.

I ett samtal med Jacob är det lätt att glömma att han endast är 16 år gammal och precis har slutat nian. Att han precis som alla andra kids gillar att hänga med kompisar, lyssna på pop, spela datorspel och har fjärilar i magen inför gymnasiet. Jag slås utav hans lugna röst, eftertänksamma ord och starka vilja. Att så pass ung behöva uppleva livets råhet och ändå välja livet. Inte böja sig inför orättvisan utan se på det positiva och uppskatta livets möjligheter. Jag kan inget annat än att buga inför Jacob och känna en djup beundran. Att han inom några år är ett basketproffs på andra sidan pölen har jag ingen som helst tvekan om. Kanske även en och annan ljummen PET-flaska passerar Jacobs händer tills dess, precis som det ska vara i den förväntansfulla ungdomen.

Text: Lif Hydén
Foto: Anna Lovehed


FAKTA Jacob, idag 16 år, skadade ryggmärgen i en skidolycka för två år sen, men har nu tagit sig tillbaka till ett aktivt och inspirerande liv som rullstolsburen idrottare. Framför allt spelar Jacob basket med Nacka HI Rullstolsbasket, men kraften tar inte slut där utan Jacob åker även skidor, spelar golf och seglar så fort tillfälle ges. Jacob är bosatt i Trångsund i Stockholm med sin familj.

Blogg: https://momentsbyjacob.weebly.com
Instagram: @jaccobcarlsson


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s