Oavsett årstid och vattentemperatur så hittar ni en blond tjej med bred skånska någonstans i världshaven. Maria Petersson har fallit handlöst för det stora blå, de dundrande vågorna och de vindstilla ögonblicken. Möt Sveriges främsta kvinnliga surfare, som under de senaste 12 åren har levt med havet som livskamrat.

Vi börjar med att spola tillbaka bandet, till då Maria gick andra året på gymnasiet och var precis som alla andra; hungrig på att byta ut matteböckerna mot att börja leva LIVET. Hon och en klasskompis kände att det var dags för någonting nytt och bokade in sig på ett surfcamp i Frankrike. De skulle vara där i en vecka innan de skulle åka vidare, men istället så blev det som Maria själv säger det:

-Vi vart så jävla kära i hela surfkulturen och kände; Va, kan man leva såhär? Efter att ha växt upp i lilla Åhus vart det rätt stora kontraster med att komma till en plats där folk gjorde vad de älskade och hade en chill inställning till livet överlag. En helt ny värld. När vi väl började surfa så fick jag direkt en känsla av att det här behöver jag lära mig. Det här vill jag bli bra på. Sedan dess har jag varit sjuk, helt beroende.

Ja, det krävs faktiskt en svordom (självklart uttalad på skånska) för att poängtera hur pass överrumplad Maria blev av surfen. Sista året på gymnasiet hade Marias surfabstinens tagit över hennes tankebanor totalt, vilket gjorde att det enda hon kunde tänka på under sitt avslutande år var vart hon skulle åka för att surfa, så fort studentmössan var lagd på hyllan.

-Sedan dess har jag knappt bott i Sverige, utan jag har rest omkring i olika länder för att hitta vågor. Varvat arbeten och studier med att paddla ut. Direkt efter gymnasiet hade jag en stark känsla av att jag ville dedikera livet åt surfen, säger Maria.

Hossegor, Ericeira, Cornwall, Fuerteventura, Lofoten, Sunshine Coast, listan över Marias boplatser går att göra lång och en hunger på att se mer verkar ständigt vara närvarande. Just nu har hon återigen landat i Cornwall med sin andra stora livskärlek (samt personliga kameraman, se bilderna ovan); Pontus Pålsson. De har hållit varandra stadigt i handen sedan 2015 och passar lika bra tillsammans som kaffe och tidiga morgnar. Under våren testade de på att bo i Malmö, men vardagen kändes grå utan vågorna som sällskap.

När jag går i vattnet får jag en paus från allting annat på land. Havet och surfen är ett lugn, en stor trygghet. Att ha det i mitt liv gör mig grundad och lycklig.

När jag frågar om hon brukar känna av någon orättvis behandling i line upen (line up= där surfarna sitter och väntar på att vågor ska bryta) bara för att hon är tjej förklarar hon att det varierar från land till land.
– I Skandinavien ligger vi i framkant kring att se varandra som jämlikar, så det är stor skillnad från till exempel Spanien eller Australien. Vi är riktigt bra på att peppa varandra, medans på andra platser kan man bitvis bli bemött med attityden att man inte kan bara för att man är tjej.

Maria berättar att hon trots allt har varit rätt skonad från känslan av att behöva bevisa sig själv inom surfen. I vanliga fall surfar hon både med tjejer och killar, lika naturligt som det ska vara. Till och från smyger det dock fram en trött snubbe som tänker mer med musklerna än hjärnan, som känner sig som en surfande Jesus, nedsänd till människorna för att ”killgissa” och förklara. Maria förklarar skrattandes:

-Det är ändå en rätt go känsla när man paddlar ut och den där snubben ska förklara hur havet fungerar, eller ge diverse tips om hur man surfar, och så visar det sig att man surfar 10 gånger bättre än han själv gör.

Jag tvivlar inte en sekund på att hon surfar bättre än ”muskel-Jesus”. Det syns att hon har surfat i 12 år och passionen för sporten genomsyrar hela hennes essens. Hon är riktigt, riktigt duktig för att vara ärlig. Under en tid satsade hon på att tävla och var med i det svenska surflandslaget, någonting hon idag har valt att avsluta av personliga skäl.

-Jag valde att hoppa av då jag och styrelsen inte riktigt hade samma värderingar. Jag vill stå upp för vad jag tycker är rätt och fel, speciellt för framtidens kids och brudar. Att de får se att man faktiskt kan göra det och att man inte ska behöva acceptera vad som helst. Speciellt inte i en sport som surf. Surf ska vara en trygg och fin plats med mycket glädje, säger Maria.

Nu fokuserar Maria istället på att kunna surfa till vardags och att fortsätta skapa utrymme för sin passion i livet. För att jag ska förstå varför surf är så mycket mer än bara en sport, förklarar hon med varm röst om en speciell session i Lofoten en sen septemberkväll:

-Jag satt helt själv i vattnet och det dundrade in så jäkla bra vågor, helt vindstilla och runt omkring mig stod snötäckta berg. Vattnet låg så glasklart, att jag nästan kunde spegla mig i vattnet. Så helt plötsligt flög det förbi en örn, det kom upp en säl vid brädan och det enda jag kunde tänka var: Hur är det möjligt? När jag gick upp från vattnet för att byta om blev det världens solnedgång, plus att på andra sidan himlen var det ett helt sjukt norrsken. Det kommer jag aldrig att glömma, det vart nästan för mycket.

Det är modigt att våga följa sitt hjärta och anpassa sitt livspussel därefter. Jag försöker att föreställa mig Maria på ett vanligt kontorsjobb, där hon smuttar på tredje koppen kaffe vid sitt skrivbord och bläddrar förstrött bland lite papper. Den synen skaver. Hon hör hemma bland det vilda och fria. Med tovigt hår, fräknig näsa och bred dialekt. Med saltvatten på
ögonfransarna och sand mellan tårna.

Jag är övertygad om att vi alla hade mått bättre om vi, precis som Maria, vågade bjuda in mer kärlek och gjorde plats i vår vardag för saker som ger oss lycka. På så sätt inspirerar den blonda skåningens livsfilosofi mig mer än hennes faktiska surftalang. Fast, när hon paddlar ut i det stora blå, dansar med vågen och skär igenom vattnet med en snabb cutback, visst
fasen imponeras jag.

Text: Lif Hydén
Foto: Pontus Pålsson


FAKTA

Maria Petersson är uppväxt i skånska Åhus och befinner sig i skrivande stund på plats i Cornwall för att jaga vågor i Keltiska havet. Maria inspirerar dagligen tusentals personer via sina sociala kanaler att följa sina drömmar oavsett om de är stora eller små, på land eller i vatten. Förutom att vara en av Sveriges absolut största surfikoner, är Maria också en aktiv förespråkare av en mer hälsosam livsstil, bland annat genom att utbilda inom eteriska oljor och naturliga läkemedel.

Webbsida: https://nouw.com/miamariapetersson/fini-37319450

Instagram: @miamariapetersson


En tanke på “ Maria Petersson ”

  1. Jätteintresssnt att få läsa om ditt liv o dina tankar Maria. Önskar dig all lycka fortsättningsvis. Kram fr gammelfaster💕

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s