Jag delar kontorsplats med Stitch N Stones på Studion i Åre och deras lager av tyger och symaskiner är nästan ogreppbar. Företag och privatpersoner lämnar in tyger och kläder för att de ska få leva vidare i några av Stitch N Stones alla produkter. Det är allt från utslitna jeans och trötta skjortor till funktionstyg i senaste material. Så länge jag känt tjejerna har de inspirerat mig med duktigt driv, vettiga åsikter och snygga produkter, men även med hur de sprider sin kunskap om hållbar konsumtion.

Anna Nilsson och Emma Ruzicka

Okej Stitch N Stones. Vilka är ni?

-Stitch N Stones består av mig, Emma Ruzicka och Anna Nilsson och vi är ett livsstilsvarumärke som syr accessoarer, kepsar, mössor, hårband, flugor osv. av second hand material i så stor utsträckning som möjligt, säger Emma. Vi vill sprida medvetenhet om hållbar konsumtion. Och så gör vi en del tjänster också, såsom dj:ar, föreläser samt anordnar fester.

Stitch N Stones första produkt var en mössa med dragkedja som skulle verka som en portal in till hjärnan så att ens tankar blev visuella för omgivningen. Den kom till 2010 när Anna och Emma studerade tillsammans på Skarp Affärs- och produktutveckling i Åre och skulle innovera kring mössor. Efter det har utvecklingen gått stadigt framåt och produkter som sett dagens ljus är bl.a sydvästar, flugor, sportkepsar och vegakepsar. Mycket av materialet som används är återanvänt.

Ni gör ju en massa olika produkter. Hur tänker ni med er produktutveckling samt valet av material?

-Det är väl ofta en produkt som man själv saknar. Den här senaste ”All mtn cap” var att jag behövde en löparkeps och tyckte inte att det fanns nån tillräckligt snygg på marknaden. Då sydde jag en egen med egen logga berättar Anna. Vi utgår ganska mycket från vad vi har för material till produkter. Nu har vi t.ex. mycket funktionsmaterial från Klättermusen och Woolpower och då passar det bra att ta fram en produkt med funktionstänk.

All mtn cap

– Sen blir det väl så att vi växer in i vårat tänk när vi utvecklas och vi utgår ofta från våra kunder och vad de faktiskt efterfrågar. Vi gör inte alltid mönster som en första grej utan vi klipper och syr upp en prototyp och sen utvecklar vi den. Det är lättare att visualisera då, säger Emma.

Det är mycket olika intressanta material ni använder er av. Är det 99% återvinning eller hur arbetar ni?

-Det är väldigt svårt att säga i procent, men på t.ex. en Vegakeps är plasten nyköpt, men i PET-plast som är återvunnen, och så är tråden oftast ny, säger Anna.

-Bandet som ligger närmast huvudet är oftast nytt för det är svårt att få tag i sådant second hand och så vill vi att det ska hålla och kännas fräscht. Om kepsen börjar bli sunkig så kan man byta ut bara det bandet eller om skärmen gått sönder så kan man byta ut bara den delen istället för hela kepsen fyller Emma i.

Jag växte upp med straight edge-rörelsen nära inpå livet och då var det utsläppta minkar och förstörda pälsaffärer som på ett brutalt sätt uppmärksammade hur djur behandlades inom pälsindustrin. Idag är det influencers som får skämmas när de reser jorden runt med flyg och visar upp hur bra de har det på sociala medier.

Känner ni att ni blivit ett slags nutida militanta veganer som vill pracka på det här tankesättet ni har på folk? Funkar det?

-Jag tror att man kan göra det på ett positivt sätt. Om man lyfter bra saker så kommer folk bli mer peppade på att göra det. Jag tror på att visa på goda exempel och peppa varandra till att göra bra saker. Bara att man medvetet tänker till är ett framsteg, t.ex. behöver jag den här jackan, eller är det bara en impulsgrej, säger Anna.

-Alla är vi människor och det är så här vi och våra hjärnor fungerar. Det är svårt att stå emot frestelser och det är ett mänskligt beteende. Och idag är konsumtion så lättillgängligt, säger Emma.

Avslutningsvis, kan ni ge några tips på vad man kan göra för att vara prylsmart?

-Man kan hyra plagg och utrustning hos Klädoteket, Rent-a-plagg eller Houdini om det är något man bara behöver vid något enstaka tillfälle, säger Anna.

-Bytlåna med kompisar i form av en lånegarderob. Välj ut tre plagg var till sommaren som man inte använder, men ändå vill ha kvar. Det kan göra stor skillnad både för ens garderob och ekonomi tipsar Emma.

-Ta hand om det du har och laga det. Oftast kan man sy om plagg, laga jeans i grenen samt sätta på patchar, fyller Anna i. Är man helt emot att göra det själv kan man skicka iväg plagg till repamera.se

-Skomakare är väldigt duktiga också. Jag lagade min skinnjacka och det blev riktigt bra. Kläder som aldrig går ur tiden är så onödiga att köpa nya och de blir oftast skönare när de använts ett tag. Jag tycker att man ska ha en relation till sina kläder, för då uppskattar man dom mer, säger Emma.

Foto: Christine Johanson samt pressbild.

Text: Christine Johanson


FAKTA

Stitch N Stones är ett Årebaserat livsstilsvarumärke som drivs av Emma Ruzicka och Anna Nilsson sedan 2010. De vill sprida medvetenhet om hållbar konsumtion och deras produkter tillverkas av second hand material i så stor utsträckning som möjligt.

Webbsida: www.stitchnstones.se
Instagram: @stitchnstones


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s