Hur kan du ta dig till dina äventyr och upplevelser på bästa sätt, både för miljö och plånbok? Läs tips och trix från redaktionen!


Lämna flygskammen bakom dig

I tider då ”flygskam” är ett vedertaget ord och ingen längre kan värja sig från det faktum att vi, framförallt vi i Norden, måste lägga om vår livsstil, blickar allt fler mot tåget då de ska resa.

SJ slog rekord i antal resenärer år 2017 och inget tyder på att trenden är på väg att vända. Allt fler väljer tåget. Vad som också har blivit allt mer uppenbart är dock att infrastrukturen inte hänger med i utvecklingen. Både tåg och rälsar i Sverige är slitna och även om bolagen skulle vilja sätta in fler tåg så är det inte möjligt då många sträckor i dag är enkelspåriga. En annan faktor som bidrar till att många upplever tåget som krångligt är att det för tåg saknas den typ av infrastruktur för bokningar som finns för till exempel flyg. Ska du ta tåget till Schweiz så kan du inte hitta och boka alla sträckor genom enbart en bokning.

Det här är något som allt fler blivit varse om, och där det saknas offentlig struktur brukar uppfinningsrikedomen vara hög, så även här!
Interrail-kortet har funnits så länge någon av oss kan minnas, och långt innan mobiltelefonerna gjorde intåg (pun intended!) i våra liv så reste folk på tågsemester i Europa. Sedan kom lågprisflygbolagen och hela kartan ritades om. Att resa vart som helst blev möjligt för vem som helst och när sedan sociala medier som Instagram tog över våra liv så blev det än mer tydligt hur liten världen blivit. Men så sakteliga har det gått in i medvetandet hos den stora massan att vi inte kan fortsätta som vi gör, och det som förr (80-talet) var vardagsmat är återigen eftertraktat.

En del förstod det tidigare än andra och tog steget till förändring. Skitouring scandinavia’s Carl Lundberg är en av dem. Tåget är förstahandsvalet när det ska resas någonstans och tvärtemot vad en del kanske tror så uppskattar även gästerna att åka tåg.

En annan förebild är Protect Our Winters Swedens ordförande, Maja Tössberg, som tagit tåget flera gånger från Göteborg till Alperna.
För att inspirera och visa andra hur enkelt det kan gå har hon delat Instagram stories under resans gång och även POW har gjort ”infographics” som visar hur man kan gå till väga. En annan inspiratör är tagsemester.nu, resebyrån som jobbar med just tågresor. Det är tydligt att intresset är högt och fortsätter att öka, och vi hoppas att det leder till fler investeringar i järnvägen och fler tåg till spännande platser både i Sverige, Norden och resten av Europa.

Framöver kommer du att kunna få tips på äventyr och destinationer som du når med bland annat tåg, och så klart hur du tar dig dit!

Text: Johanna Feuk

Grafisk form: Christine Johanson


Vad du kan göra för klimatet:

POW HABITS

Protect Our Winters svenska gren – POW Sweden – ligger EPOKs redaktionon varmt om hjärtat. Outtröttligt lyfter de klimatfrågor och de är dem som ställer de jobbiga frågorna till politiker och företagsledare. Flera av deras tidigare kampanjer har fått stor uppmärksamhet och från att ha varit en tanke hos två miljöförkämpar är organisationen idag del i en stor internationell organisation som stöds av välkända vintersportprofiler från hela världen.

Sedan början av året jobbar POW Sweden med kampanjen POW Habits där de utmanar dig – och mig – att reducera vår klimatpåverkan. I samarbetspartnern Habits webbapp samlar du poäng genom att utföra uppdrag som går ut på att minska koldioxid. Kampanjen pågår fram till slutet av april, så skynda dig att gå med!


FAKTA

Läs mer om POW Habits och samla poäng på:

Webbsida: www.powhabits.se

Vill du veta mer om POW Swedens arbete? Se till att följa dem på:

hemsida: www.protectourwinters.se
Facebook: protectourwinterssweden
Instagram: protectourwinterssweden


En tanke på “ ”

  1. Bra läsning om det viktigaste ämnet på jorden. Det kan inte skrivas för mycket om detta, tack för att ni gör det! Jag gillar er fokus och att ni tipsar om hemsidor och organisationer 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s