Upptäckten

För tio år sedan tog sig den franske fjällguiden Fred Buttard (43) till Finnmark för första gången. Där upptäckte han något som skulle förändra honom för alltid.

Klockan har precis slagit midnatt och det är fortfarande ljust ute. Väldigt ljust. Det är i mitten av maj, och säsongens första natt med midnattssol är precis runt hörnet. Fred Buttards grupp befinner sig långt upp i norr, på gränsen mellan Troms och Finnmark. Under dem ligger Öksfjordens långa fjordarm och badar i det dämpade solljuset. Gruppen rör sig sakta upp över den snöklädda åsryggen. Snölagret är tunt, sommaren hänger i luften. Kropparna känns stela efter att de har suttit runt lägerelden på stranden och tagit det lugnt några timmar. Runt fjället ligger dimman som ett lock. De är helt ensamma, långt ifrån allt vad folk och fä heter.

Skidor och kajak är vad som förgyller tillvaron för Fred Buttard. Stillheten. Distansen till resten av världen. Här finns ingen konkurrens om att lägga förstaspår.

”I mitt jobb, och kanske ännu mer på mina privata skidturer, söker jag efter de vilda, undervärderade och obesökta platserna. Här kan du ta tiden till hjälp och dina drömmar till nya höjder.”

Tillsammans med Erik Wallgren, en svensk vän och kajakimportör, har fransmannen startat något så ovanligt som kajakbaserade toppturer. Konceptet är inte helt okänt sen innan, men enligt Fred är Finnmarksalperna som skapta för detta. Med glöden brinnandes i ögonen förklarar den franska fjällguiden hur man med hjälp av kajaker kan ta sig till platser som annars skulle vara helt omöjliga att nå.

”Så klart kan man också göra det här med motorbåt, men känslan av att ha förtjänat sina svängar redan från start, det är en fin upplevelse. Det är stilla och lugnt runt dig, det är som att vara ett med naturen.”

Fred ser ut över den blanka fjorden med en lugn blick. Hans ögon är bruna och förtroendeingivande, omgivna av ett solbränt och väderbitet ansikte. Enligt honom är kajakbaserade toppturer det ultimata sättet att avsluta skidsäsongen på. – Då (på vårvintern) när vädret är bra, snön stabil och vattnet lugnt.

Upptäckten
Fred upptäckte Finnmarksalperna för 10 år sedan, på den resa som skulle bli hans första skidtur till Norge. På den tiden arbetade han i Chamonix, men det var i hemmadalen Maurianne hans hjärta fanns. Ett bortglömt och öde hörn av Alperna, långt bort från Chamonixs konstanta tjat och folkmängder.
Överraskande nog var det hans känslor för hemmadalen som så småningom skulle ta honom till ytterkanten av Europa, till nordligaste Norge.

En grupp norrmän från Altas telemarkslag var strandade i Albertville utan möjligheter till att ta sig vidare till Chamonix. På inrådan från gemensamma bekanta tog de kontakt med Fred för att be om hjälp. Fransmannen hjälpte gruppen, och efter några öl bestämde de sig för att åka skidor tillsammans. I Chamonix var det däremot som det ofta kan vara, ingen orörd snö i sikte. Fred bjöd därför in gruppen till sin hemmadal. Det blev en oförglömlig vecka, och de har hållit kontakten sedan dess. Kärlek vid första ögonkastet, som han själv beskriver det.
Kanske var det den ömsesidiga kärleken till snö som förde gruppen samman, eller kanske var det kärleken till de respektive hemmatrakterna? Altagänget talade så gott om sina hemmafjäll. Det var så Freds nyfikenhet till Nordnorge väcktes.

”Ett okänt område, med lite folk och inte minst fantastiska skidmöjligheter.”

Fred behövde se det med egna ögon. Våren därpå åkte han till Norge.
”Första mötet med Finnmarksalperna var som en chock. Runt Alta är fjällen ganska låga, runda och med lite snö; men ju längre söderut jag körde på E6:an och ju närmare Langfjordbotn jag kom, desto större och brantare blev fjällen, snön djupare och vädret kallare.” Den erfarna fjällmannen tar en paus innan han understryker att det är omöjligt för en passionerad skidåkare att inte ögonblickligen bli förälskad i området. ”Du vet inte vart du ska fokusera blicken. Det finns så många möjligheter här, att du aldrig kommer kunna uppleva dem alla under loppet av ett liv.”

Livet mellan fjord och fjäll i Langfjordbotn är som så många andra bygder i Nordnorge; spridd över ett stort område, omringat av fjordar och fjäll, med fler kor än invånare. Folket i norr är inte kända för att vara de mest utåtriktade av människor, men fransmannen vidhåller hur viktig lokalbefolkningen har varit för honom och hur gott och varmt de har tagit emot honom. För Fred har lärt sig mycket av sina lokala vänner. Både när det kommer till val av turer, snö och väderinformation, men också om lokalhistoria och samhällets med- och motgångar.
Han tackar lokalbefolkningen för att de tillfört något mer till hans turer i Finnmark.

”De lever i dessa fjäll, och även om deras närvaro är väldigt diskret, så bidrar de definitivt till att ge bergen en själ.”

Drömjobbet
Som en modern Bernadotte har fransmannen erövrat Norge och gjort Sverige till sitt hem. Buttard, som nu bor i Sverige tillsammans med fru och barn, har jobbat som fjällguide sedan 1998. Till en början arbetade han i franska försvaret i Chamonix, men efter 2008 startade han sitt egna företag hemma i Maurienne.

Jobbet som guide är enligt Fred det absoluta drömjobbet. Det finns nästan ingenting dåligt med det, säger han. Det känns helt enkelt inte som ett jobb. Men även drömmar kan vara svåra att leva.

Jobbet som guide kan både vara påfrestande för familjelivet, och ensamt när man är ute på jobb. Det faktum att det är så mycket ensamtid var en stor anledning till att Fred ville starta ett företag där han kunde arbeta tillsammans med fler guider. Att känna samhörighet är viktigt för honom.

Pånyttfödelse
Tillbaka till fjället, Fred och hans grupp är äntligen på väg ut ur dimman, en efter en. Ljuset är fantastiskt, dagens första solstrålar drar sig sakta fram över tak av dimma. Efter att ha vandrat en stund i havet av dimma är det svårt att inte kalla känslan av eufori som fyller kroppen när de kommer upp ur dimman för något annat än en pånyttfödelse. Det är en magisk syn med fjäll som badar i den mjuka midnattssolen, omfamnade i ett hav av dimma.
Gruppen vilar. Erik och Geoffrey sover, Bruno ser filosofiskt ut över fjorden och fjällen, och Fred och Lars förbereder sig för nedfärden på varsitt håll. Det är det här som är drömmen. För Fred är det här de perfekta fjällen för topptur, med eller utan kajak. Här finns både enkel och krävande terräng, korta och långa turer och möjligheten att njuta dagarna till det yttersta.

Den här turen kommer snart att ta slut vid strandkanten där kall öl och en kajaktur hem i solskenet väntar. Men först väntar fantastisk skidåkning i perfekt tempererad vårsnö, med lätta raska svängar i det smörmjuka vita guldet.

”För mig är Langfjordbotn mitt andra hem och jag kan inte föreställa mig en skidsäsong utan att besöka dessa fjäll som jag älskar.”

För Fred närmar sig äntligen slutet på en lång säsong. Fred verkar sliten, men samtidigt tillfreds. Snart är han hemma igen hos familjen och kan vila, men först ska han lägga de kommande dagarna på en 1900 kilometer lång cykeltur hem till södra Sverige.

Medverkande på bild: Bruno Daix, Geoffrey Arduini, Lars Sönsteröd, Tore Karlstrøm og Vegard Karlstrøm.

Text & Foto: Timme Ellingjord


Till dig som vill resa till Langfjordbotn:

  • Åk dit utan tips! Det finns många erfarna människor och skidåkare i området som gärna delar med sig av information och kännedom. Kontaktar du dem lär du både känna lokalbefolkningen och kan få med dig fakta och kännedom som kanske annars kan vara svår att hitta.
  • Området har få besökare och därför finns det inte heller så mycket information att hitta, men att besöka området i sig kan bidra till en hel del äventyr och upptäckter för dem som önskar sig det.
  • Topografin är komplicerad med sitt gytter av fjordar och fjäll, och man kan lätt lägga otaliga timmar på att studera kartor i sökandet efter nya rutter. Men när du väl lägger sökandet åt sidan kommer Finnmark att erbjuda dig både rum och tid, och vad kan väl vara mer värt än det?

Timme Ellingjord:
Webbsida: https://www.hvitblikk.com/
Instagram: hvitblikk

Fred Buttard:
Webbsida: https://www.explore-share.com/mountain-guide/up-ski-mountain-guides/ Instagram: upguides

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s